Sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmak estetik açıdan son derece önemli bir konudur. Beyaz dişlere sahip olmak amacıyla uygulanan diş beyazlatma yöntemleri bu nedenle giderek daha popüler hale gelmektedir. Dişler içsel ya da dışsal etkenlere bağlı olarak renk değiştirebilmektedir. Diş beyazlatma yöntemlerinde kullanılan kimyasal ajanlar sayesinde renk değişikliğine uğramış dişlerdeki renklenmelerin giderilmesi hedeflenmektedir. Böylece dişlerdeki lekelerin rengi açılarak daha beyaz renkli dişlere kavuşulabilmektedir.
Dişlerdeki yapısal renk bozuklukları ve çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen lekelenmeler Bleaching denilen diş beyazlatma yöntemleri uygulanarak giderilebilmektedir. Bleaching yani diş beyazlatma iki farklı yöntemle uygulanabilir. Bu yöntemlerden biri ev tipi diş beyazlatma diğeri ofis tipi diş beyazlatmadır. Gerekli görülen durumlarda her iki yöntemin bir arada uygulandığı kombine diş beyazlatma yöntemi de uygulanabilir.
Dişler 3 katmandan oluşmakta olup mine denilen en üst katman, tüketilen yiyeceklerin ve içeceklerin renklendirici etkisi nedeniyle zaman içerisinde renk tutabilir. Aslında mine tabakasının rengi değişmez, yalnızca üzerinde koyu renkli bir renk tabakası oluşur. Diş beyazlatma prosedüründe diş hekiminin uygun gördüğü kimyasallar kullanılarak diş etlerine ve mine tabakasına zarar verilmeden bu tabakanın sökülmesi sağlanır. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve ağız bakımı yapılması bu renklenmenin giderilmesi için yeterli olmaz. Bu nedenle diş hekiminin muayene sonrası uygun gördüğü ofis tipi diş beyazlatma, ev tipi diş beyazlatma ya da kombine diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanması ile etkili sonuçlar alınabilir.
Diş Beyazlatmada Hangi Yöntemler Kullanılır?
Diş beyazlatma ofis tipi, ev tipi ve kombine olmak üzere üç farklı yöntemle uygulanabilir. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi muayenehanesinde gerçekleştirilir. Canlı dişlerde beyazlatma amacıyla kullanılan kimyasal ajanın oksitleyici özelliği vardır. Bu nedenle diş etlerinin zarar görmemesi için bu bölgelere bariyer uygulanır. Kimyasal ajan hazırlığı tamamlandıktan sonra diş yüzeylerine doğru ve yeterli miktarda uygulama yapılır. Hastaya koruyucu gözlük takılarak dişlerin istenilen renge ulaşabilmesi için özel ışık cihazlarıyla dişlere ışık uygulaması yapılır.
Ev tipi diş beyazlatma diş hekiminin kontrolünde hastanın kendisi tarafından ev ortamında uygulanır. Hastanın dişlerine özel hazırlanan kalıplar içerisine diş hekiminin verdiği beyazlatıcı jeller, belirtilen miktarda uygulanır. Uygulamanın başarılı olması için belirtilen süre boyunca düzenli olarak kullanım yapılmalıdır. Daha iyi sonuç alınacağı düşüncesiyle beyazlatma jelinin diş hekiminin belirttiği miktardan fazla kullanılması sakıncalıdır. Eğer ev tipi diş beyazlatma uygulaması sırasında dişlerde hassasiyet oluşursa diş hekiminin onayı ile uygulamaya ara verilmesi söz konusu olabilir.
Bazı durumlarda hastaya ofis tipi diş beyazlatma uygulandıktan sonra uygulanan işlem ev tipi diş beyazlatma yöntemiyle desteklenir. Her iki yöntemin bir araya uygulandığı diş beyazlatma prosedürüne kombine diş beyazlatma adı verilir.
Diş Beyazlatma Kimlere Uygulanabilir?
Diş beyazlatma ağız hijyeni iyi olan aynı zamanda dişleri ve diş etleri sağlıklı olan kişilere uygulanabilir. Bu özelliklerin yanı sıra diş beyazlatma uygulaması yapılacak olan kişinin a8 yaşını ve diş gelişimini tamamlamış olması beklenir.
Dişlerinin mine tabakası hasar görmüş olan kişilere diş beyazlatma işleminin uygulanması söz konusu değildir. Diş beyazlatma yöntemleri diş yüzeyinde az da olsa bir aşınmaya neden olduğundan diş mine tabakası zayıf olan kişiler diş beyazlatma işleminden sonra dişlerin üşümesi ve aşırı hassasiyet gibi durumlarla karşılaşabilirler. Bu nedenle diş beyazlatma yöntemleri tamamen sağlıklı diş yapısına sahip olan kişilere uygulanabilir.
Diş Beyazlatma Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bembeyaz ve ışıl ışıl parlayan dişler kişinin yalnızca öz güvenini artırmakla kalmaz. Sağlıklı bir gülümsemeye de sahip olmayı sağlar. Her insanın doğuştan gelen bir diş rengi vardır. Ancak daha beyaz dişlere sahip olmak isteyenler de diş hekimliğinin sunduğu alternatiflerden yararlanabilirler.
Diş beyazlatma diğer bir deyişle bleaching, diş taşı temizliğinin ardından, dişin doğal rengine kavuşması için uygulanan polisajdan farklı olarak dişin ağartılması için uygulanan bir prosedürdür. Diş beyazlatma işlemi sırasında dişlerin rengi orijinal rengine göre birkaç ton açılır. Beyazlatma işlemi yalnızca kozmetik nedenlerle uygulanan bir prosedür değildir. Diş yapısından kaynaklanan renk bozukluklarının düzeltilmesi için de diş beyazlatma yöntemlerine başvurulabilir.
Diş beyazlatma işleminde önce hastaya profesyonel diş bakımı yapılır. Diş taşları temizlenir. Bir pat aracılığıyla dişleri parlatılır. Her seanstan önce ve sonra fotoğraf çekilerek dişlerin rengi belirlenir.
Diş beyazlatma uygulamalarından sonra hasta belirtilen süre boyunca dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyeceklerden, içeceklerden, sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durmalıdır.
Diş beyazlatma uygulaması ile elde edilecek sonuç diş renklenmesinin nedenine ve diş yapısına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Beyazlatma işlemine her hastada farklı yanıt alınsa da elde edilen sonuçlar genellikle oldukça tatmin edicidir. Elde edilen sonucun kalıcılığı ortalama 2-3 yıl olmakla birlikte bu süre; kişinin tükürük yapısına, diş yapısının pürüzsüz olup olmamasına, diş bakımına ne kadar özen gösterdiğine, çay, kahve ve sigara tüketim miktarına bağlı olarak yine kişi özelinde farklılaşabilir.