Ortodontik Tedavi

ortodontik diş teli tedavi

Dişlerin çapraşıklıklarını, çene kemiklerinin birbirleriyle ve kafa kemikleriyle ilişkisini inceleyen ve bunlara bağlı olarak oluşan problemlerin teşhisini koyan bilim dalına ortodonti deniliyor. Ortodontik tedavi ise bu sistemde oluşan bozuklukların tedavi edilme şekli olarak biliniyor.

Ortodontik Tedavisi – Diş Teli Tedavisi Nedir?

Diş yamukluklarının ve iskeletsel sorunların düzeltilmesinde kullanılan tedaviye diş teli tedavisi ya da ortodontik tedavi deniliyor. Kendi içerisinde pek çok farklı yöntemi barındırmakla birlikte diş teli tedavisi denilince akla ilk olarak dişlerin üzerine yapıştırılan ve dişin hareketini sağlayan aparatlar geliyor. Diş telleri genelde sabit olmakla birlikte dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerden ve braketlerin içerisinden geçerek tüm dişleri birbirine bağlayan parçalardan oluşuyor.

Tedavi süresince hastaların; elma, armut, cips, ekmeğin sert tarafı ve kuru yemiş gibi sert yiyecekler başta olmak üzere bazı yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durması gerekiyor. Jelibon, karamelli çikolata, sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerle alkollü ve gazlı içecekler dişlerdeki braketlerin yerinden oynamasına neden olabiliyor. Diş teli tedavisi süresince hastalara yemek tercihlerini yumuşak, sulu ve kolay parçalanabilen yiyeceklerden yana kullanmaları öneriliyor. Bu sayede tellerin zarar görmesi engellenebiliyor. Diş teli kullanan kişilerin ağız bölgelerini dışarıdan gelebilecek sert darbelere karşı korumaları da önemli bir nokta olarak kabul ediliyor.

Ortodontik Tedavinin Yaşı Var mıdır?

Ortodontik tedavide yaş sınırı olmadığından her yaştan kişiye uygulanabiliyor. Ancak ortodontik tedaviye başlanmak için en uygun dönem 9 – 14 yaş arasındaki ergenlik dönemi olarak kabul ediliyor. Çok hızlı bir büyüme dönemi olan bu süreçte çocuklarda bulunan ortodonti bozukluklar da aynı hızla giderilebiliyor.

Ortodontik Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ortodontik tedavi süresi her hastada bulunan ortodonti problemlere göre kişi özelinde değişiklik gösterebiliyor. Bir hastanın diş teli takma süresi ortalama 18 – 24 ay kadar olmakla birlikte diş teli tedavileri genellikle 8 ile 30 ay arasında değişen periyotlarda devam edebiliyor. Ortodontik tedavilerin başarısı hekimin deneyimine ve hastanın işbirliğine bağlı olup bunlar sağlandığı takdirde tedavinin başarısı % 100 olarak gerçekleşiyor. Doğru teşhis, doğru karar ve doğru mekaniklerin seçilmesi tedavi süresinin kısalmasında önemli bir rol oynuyor.

Ortodontik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodontik tedavi; dişlerinde çapraşıklık, sıkışıklık, ayrıklık bulunan ya da çene sorunları olan hastalara uygulanabiliyor. Dişlerinin görünümünden rahatsız olan her yaştan hastaya uygulanabilecek estetik bir uygulama olarak ön plana çıkıyor. Süt dişlerinin dökülmeye başlaması ile birlikte çıkmaya başlayan kalıcı dişlerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve tespit edilen ortodontik problemlerin tedavi edilmesi oldukça önemli bir konu haline gelebiliyor. Ortodonti kapsamında; metal ve şeffaf tellerle, ağız içi ve dışı apareylerle, plaklarla ve cerrahi müdahalelerle tedavi süreçleri gerçekleştiriliyor. Diş teli tedavisi aşamaları ilk muayene, teşhis, planlama ve hazırlık, braket ve tel seçimi, uygulama ve pekiştirici ortodonti aşamalarından oluşuyor.

ortodontik tedavisi nasıl yapılırOrtodontik tedavinin uygulanacağı hastalara ilk muayenelerinde çeşitli testler uygulanıyor. Diş hekimi tarafından yapılan detaylı ağız muayenesinden sonra sefalometrik ve panoramik radyografilerle hastanın yüz ve diş fotoğraflarının çekilmesiyle teşhis koyuluyor. Gerekli olan diş teli tedavisi hakkında hastaya detaylı bilgi veriliyor, kullanılacak olan teller ve tedavi yöntemleri anlatılıyor. Ayrıca tedavinin ne kadar süreceği ve hangi durumlarla karşı karşıya kalınabileceği gibi konularda hasta aydınlatılıyor. Diş teli tedavisi oldukça emek ve sabır isteyen bir süreç olduğundan hastanın karar vermesiyle birlikte braket ve plak tasarımına geçiliyor. Doğru bir tedavi planı oluşturulabilmesi için ağız içi fotoğrafların ve filmlerin değerlendirilmesiyle kişiye özel tedavi planı oluşturuluyor.

Tedavi planı belirlendikten sonra diş teli tedavisine başlamak için gereken ağız sağlığına kavuşulması için hastanın ağzında dolgu, diş çekimi, implant tedavisi ya da diş taşı temizliği ihtiyacı bulunuyorsa öncelikle bu aşamalar tamamlanıyor. Eğer diş eti hastalığı varsa bunun da ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu işlemler yapılmadığı takdirde ortodonti tedavisinin faydalı olması mümkün olamıyor.

Hastanın diş ve ağız yapısına uygun olacak şekilde braket seçimi yapılıyor. Diş teli tedavisi uzun ve zahmetli bir süreç olduğundan kişinin dişlerinde en iyi sonucun alınmasını sağlayacak tel ve apareylerin kullanılması gerekiyor. Diş telleri ilk takıldığı zaman 3-4 günlük bir sürecin ardından ağız ve dişler tellere alışmış oluyor. Doğru diş tellerinin tercih edilmesiyle birlikte ortodonti tedavisi hızlı bir şekilde sonuca ulaşıyor.

Diş tellerinin ve braketlerin seçilmesinin ardından hastanın dudaklarının kenarlarına ekartör adı verilen bir aparey takılarak ağız içi genişletiliyor ve operasyona başlanıyor. Ekartör hastaya braket yapılırken doktorun ön ve arka bölgedeki dişleri görmesine yardımcı oluyor. Diş telleri takılırken dişlerin kuru olması önemli olup dişler asitlendirildikten ve kurutulduktan sonra braketler iki yöntemle uygulanabiliyor. Bunlar geleneksel ve bonding yöntemleri olarak biliniyor. Geleneksel ortodonti tedavisi için öncelikle braketler dişlere özel bir yapıştırıcı ile tek tek yerleştiriliyor. Işınla sertleştirilen braketlerin etrafı temizlendikten sonra ark teli denilen tel braketlerin içinden geçiriliyor. Gerekli görülürse braketler lastik yardımıyla sabitlenebiliyor.

Son yıllarda sıklıkla kullanılan bonding yönteminde ise hastanın ağzından alınan ölçüye göre diş modeli hazırlanıyor. Braketler bu modelin üzerine yapıştırılıyor. Dişlerin üzerine transferi yapılarak yapıştırıldıktan sonra sertleştiriliyor. Bu yöntemde hastanın diş teli taktırmak için doktor koltuğunda geçirdiği süre de azaltılmış oluyor.

Diş teli tedavisi dişlerin düzgün bir şekilde konumlanması için çok büyük bir adım olmakla birlikte tedavinin sonucunun korunması da bir o kadar önemli bir konu olarak kabul ediliyor. Aktif tedavi tamamlandıktan sonra dişlerin yeniden eski pozisyonuna dönmesinin engellenmesi için pekiştirme tedavisi uygulanıyor. Sabit ya da hareketli apareylerin bir süre kullanılması ile elde edilen sonucun korunması sağlanıyor. Hawley, üç çeneye uygulanan ve takılıp çıkarılabilen bir aparey olarak biliniyor. Essix takılıp çıkartılabilmesinin yanı sıra bakıldığında fark edilmeyen bir aparey olma özelliğini taşıyor. Sabit pekiştirme apareyleri genellikle alt ön bölgedeki dişlerin dile bakan yüzeylerine yapıştırılıyor. Teller çıktıktan sonra dişlerin hareketinin engellenmesi amacıyla kullanılıyor.

Ortodontik Tedavisi Fiyatları

Ortodontik tedavilerin zorluk derecesi kişinin dişlerinin ne kadar çapraşık olduğuna göre değişiyor. Hastaların ufak olarak değerlendirdiği bazı bozukluklar aslında iskeletsel olup düzeltilmesi oldukça uzun zaman alabiliyor. Bu nedenle ortodontik tedavisi fiyatları hasta özelinde belirleniyor. Çenedeki dişlerin çapraşıklık durumu, metal ya da porselen braket kullanılması gibi bazı etkenlere göre diş teli tedavisi fiyatları farklılık gösterebiliyor.

Ortodontik Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ortodontik Tedavi Nedir?

Dişlerin pozisyonlarının düzeltilmesi işlemidir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Ortalama 2 yıl civarında sürer.

Ortodontik Tedavinin Yaşı Var Mıdır?

Genelde dişler sağlıklı olarak ağızda olduğu sürece yapılabilir. Çeneler arası ilişkileri iskeletsel olarak düzenlemek için en etkili zaman ergenlik öncesi atılım zamanıdır.

Ortodontik tedavi kaç yaşına kadar yapılır?

Genelde dişler sağlıklı olarak ağızda olduğu sürece yapılabilir.

Ortodontik Tedavi Ne Zaman Yapılır?

Sabit ortodontik tedavi genel olarak süt dişlerinin 12-13 yaşlarında düşmesinden sonra başlayabilir. Daha evvelinde koruyucu tedavilere ve sabit olmayan durdurucu tedavilere başvurulabilir. Üst çene genişletmesi de aşağı yukarı 25 yaşına kadar direkt ondan sonra ameliyatla yapılabilir.

 

Çalışma Saatlerimiz
  • clockHaftaiçi 09:00 – 18:00
    Cumartesi 09:00 – 18:00
    Randevu ile hizmet vermekteyiz

 

İletişim Bilgilerimiz

 

Randevu Alın

     

    I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

    Çalışma Saatlerimiz

     

    Pazartesi: 09:00 – 18:00

    Salı: 09:00 – 18:00

    Çarşamba: 09:00 – 18:00

    Perşembe: 09:00 – 18:00

    Cuma: 09:00 – 18:00

    Cumartesi: 09:00 – 18:00

    Pazar: Kapalı

    Google Yorumları

    Parkinson Sniper
    Parkinson Sniper
    2023-10-17
    2. kez gidiyorum, her ikisinde de son derece memnun kaldım. Sait Bey çok ilgili ve memnuniyetsizliğiniz olması durumunda da çözüm bulmaya odaklı. Rahatlıkla gidebilirsiniz..
    İrem GÜNGÖR
    İrem GÜNGÖR
    2023-05-20
    Muhteşem bir hizmet gerçekten, profesyonelliğin yanında güleryüzle karşılamaları bilgilendirmeleri…Aşırı memnun ayrılıyorum yanlarından🫶🏼 Herkese tavsiye ediyorum🦋
    Fatma Kaplan
    Fatma Kaplan
    2023-05-03
    Diş beyazlatmada bir hafta on güne dikkat de etmeme rağmen aynı renk dişlere dönüş Ekleme: fiyat olarak piyasa göre bi tık daha uygun bularak 2.defa gelmiş süreyi kısalttığınızı da orda öğrenmiş bulunduk birdaha gelmeyiz 🙂
    Merve Müftüoğlu
    Merve Müftüoğlu
    2023-04-26
    Sait Bey’e ikinci kere geliyorum. Diş temizliği ve beyazlatma konusunda oldukça başarılı. Güler yüzlü ve profesyonel hizmetiniz için teşekkür ediyorum.
    Gülendam Biber
    Gülendam Biber
    2023-04-25
    Sait hoca ve ekibinden çok memnun kaldım teşekkür ediyorum 🥰🙏🏻
    Ersan Semiz
    Ersan Semiz
    2023-04-17
    Böyle bi sonuc beklemiyordum, umduğumdan daha beyaz dişlerle ugrlandim tsk ederim elerinze saglik
    Bediralp Çerme
    Bediralp Çerme
    2023-04-06
    Aldığım diş beyazlatma hizmetinden gerçekten çok memnun kaldım. İlk seanstan sonra bile dişlerimde gözle görülür bir beyazlama gördüm. Diş beyazlatma ve diş taşı temizliği yaptırmayı düşünenlere tavsiye ederim.
    Timur Rihsi
    Timur Rihsi
    2023-04-03
    Diş beyazlatma işlemi çok rahat ve hızlı bir süreçti, sonuçtan çok memnunum. Kesinlikle tavsiye ediyorum 🙂
    Seda Ince
    Seda Ince
    2023-03-25
    Yurtdisindan geliyorum ve her zaman burda dis temizletme beyazlatma yaptırıyorum cok memnunum Doktorum Sait Gezer ve asistan Veyis beye çok teşekkür ederim.