Güzel bir gülüşe sahip olmak kadın erkek herkesin hayalidir. Güzel bir gülüşün en önemli unsuru ise şüphesiz beyaz dişlerdir. Ancak çeşitli nedenlerle dişlerde meydana gelen renklenmeler istenilen gülüşe sahip olmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Dişler düzenli olarak fırçalansa dahi çoğu zaman dişlerin sararması önlenemez. Bu nedenle aslında çok az sayıda insan hayal ettiği parlak ve beyaz dişlere sahiptir.
Diş renginin istenilen beyazlıkta olmaması kişilerin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilir. Dişlerinin renginden memnun olmayan kişiler rahatça gülemedikleri gibi konuşurken ya da fotoğraf çekilirken ağızlarını kapatıp dişlerini gizleme ihtiyacı duyabilirler. Bazı durumlarda dişlerin görünümü, dişlerde şekil ya da renk bozuklukları olması kişide öz güven kaybına hatta bazı psikolojik sorunlara bile yol açabilir.
Bu durumun ortadan kaldırılması için diş beyazlatma işlemi uygulanabilir. Diş beyazlatma diğer bir deyişle bleaching işlemi ile dişlerin yüzeylerine uygulanan preparatlar, dişlerin renginde koyulaşmalara neden olan etkenlerin diş yapısından uzaklaştırılmasını sağlar. Bleaching işleminde çeşitli nedenlerle dişlerin mine ve dentin tabakalarına nüfuz etmiş olan renklenmeler giderilir, dişler önceki tonlarına göre ağartılır. Diş beyazlarla işleminden önce dişler üzerindeki lekeler çıkarılarak diş taşları temizlenir. Ayrıca problemli dişlerin ve diş etlerinin de tedavisi yapılır.
Diş beyazlatma işlemi ile diş taşı temizliği işleminin ardından yapılan polisaj işlemi arasında büyük fark vardır. Diş beyazlatma işleminde dişin kendi renk tonunun 2-3 ton kadar açılabilmesi mümkündür. Diş beyazlatma işlemi hekim tarafında muayenehanede uygulanan ofis tipi beyazlatma (ofis bleaching) ve hastanın diş hekiminin kontrolünde olmak kaydıyla evde kendi kendine uyguladığı ev tipi beyazlatma (home bleaching) olarak ikiye ayrılır.
Diş beyazlatma işlemi porselen kaplama yöntemi ile kıyaslandığında daha kolay, ekonomik ve dişlerin aşındırılmasına gerek kalmadan gerçekleştirildiği için daha koruyucu bir yöntem olarak ön plana çıkar.
Diş Beyazlatma Güvenli midir?
Diş hekiminin kontrolünde ve doğru prosedürler ile uygulanan beyazlatma işleminin dişlere hiçbir zararı yoktur. Diş beyazlatma işlemi dişlerde kalıcı hasara ya da herhangi bir yapısal değişikliğe yol açmaz.
Diş beyazlatma işleminde yapılan uygulamayla, doğrudan diş minesi içinde yer alan küçük mine partiküllerinin içerisindeki sıvı ağartılır. Bu sıvının ağarmasına bağlı olarak dişler de beyazlar. Bu işlemde kullanılan malzemeler diş dokusu için zararlı değildir. Dişlerin çeşitli nedenlere bağlı olarak sararması durumunda beyazlatma işlemi yeniden uygulanabilir.
Diş beyazlatma işleminde herhangi bir yan etki bulunmamakla birlikte dişlerde geçici bir hassasiyet oluşabilir. Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı oluşan bu durum genelde 24-48 saat içerisinde kendiliğinden düzelir.
Diğer Diş Beyazlatma Yöntemleri
Diş hekimleri tarafından uygulanan beyazlatma yöntemlerinin dışında, eczanelerde ve marketlerde de diş beyazlatma kitleri satılmaktadır. Ancak bu tür kitlerin mutlaka diş hekimine danışıldıktan sonra kullanılması gerekmektedir.
Eczanelerde satılan diş beyazlatma tozları erozif bir etki ile dişin üst yapısını yok eder. İlk kullanılmaya başlanıldığında beyazlama sağlasa da sonraki süreçte hızlı bir kirlenme sorununa neden olabilir. Bu yüzden florlu diş bakım ürünleri kullanılarak pütürlü macunlardan ve diş temizleyicilerden uzak durulması diş sağlığı bakımından çok önemlidir.
Diş beyazlatma amacına yönelik olarak karbonat vb ürünlerin kullanımı diş hekimleri tarafından önerilmemektedir. Diş minesi her ne kadar sert bir doku olsa da bu yöntemlerin diş minesinin aşınmasına neden olması riski bulunur. Diş minesinin altındaki dentin tabakasına inildiğinde ise sorunlar görülmeye başlar. Bu nedenle diş hekimi tarafından önerilen diş beyazlatma yöntemleri ve malzemeleri dışında herhangi bir ürünün kullanılmaması sağlık açısından oldukça önemlidir ve beyazlatma ajanları yalnızca diş hekiminin kontrolü altında kullanılmalıdır.
Diş Beyazlatma İşleminden Sonra Neler Dikkat Edilmelidir?
Diş beyazlatma işleminden sonraki 21 gün çok önemlidir. Hastalar özellikle bu süre içerisinde kahve, çay, vişne suyu, sigara, kırmızı şarap ve dişin renklenmesine neden olabilecek her tür gıdadan uzak durmalıdır. Genel ağız bakımının düzenli olarak yerine getirilmesi de dişlerdeki renklenmenin tekrarlanmasını önleyebilir.
Özellikle sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakması diş renklenmelerinin büyük ölçüde azalmasını sağlar. Florürlü diş macunu ile dişlerin fırçalanması, şekerli yiyecek ve içecek tüketimini azaltmak mümkünse tamamen bırakmak ve rutin diş muayenelerini aksatmamak dişlerin beyazlığının uzun süre korumasında etkilidir.
Diş beyazlatma işlemi genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında kalıcılığa sahiptir. Bu süre kişinin diş yapısına göre değişiklik gösterebilir. Eğer beyazlatma işleminden sonra ağız bakımı düzenli olarak yapılmaz, dişlerde renklenmeye neden olabilecek yiyecek ve içecekler tüketilir, rutin diş muayeneleri ihmal edilirse dişlerin beyazlığını kaybetmesi söz konusu olabilir. Bununla birlikte dişler beyazlatma işleminden sonra asla başlangıçtaki renklerine dönmez. Diş beyazlatma işleminden sonra belirli aralıklarla diş hekimi kontrolü ve gerekli görüldüğü takdirde diş taşı temizliği, polisaj ve ev tipi beyazlatma yöntemlerinin uygulanması önerilir.
Diş beyazlatma işlemi bazen hastadaki yapısal bozukluklardan dolayı yeterli olmayabilir. Bu durumda diş kaplama yöntemleri gündeme gelebilir.