Ağız ve sağlığına dikkat etmek sağlıklı dişler için bir zorunluluk olsa da bembeyaz dişlere sahip olmak için her zaman yeterli değildir. Gün içerisinde tüketilen yiyecekler ve içecekler dişlerin sararmasının en önemli nedenidir. Daha beyaz ve parlak dişlere kavuşmak için kullanılabilecek olan doğal beyazlatma yöntemleri, her evde kolaylıkla bulunabilen malzemelerle uygulanır. Bu yöntemlerin uygulanması bazı etkin sonuçlar alınmasını sağlasa da diş hekimine gitme gerekliliğini elbette ortadan kaldırmaz.
Doğal diş beyazlatma yöntemleri, gün içerisinde tüketilen ve dişlerin sararmasına neden olabilen maddelerin bıraktığı hasarın engellenmesi, özellikle kahve ve sigara kullanımıyla artan diş sararmasının en alt seviyeye indirilmesi için uygulanabilir.
Dış görünüş, sosyal hayatta insanlarla kurulan yüz yüze iletişimde son derece önemli bir yere sahiptir. Bakımlı dişlere sahip olmak, karşıdaki kişide olumlu bir etki bırakmanın gerekliliklerinden biridir. Profesyonel hayatta da özel hayatta da bakımsız ve sararmış dişlere sahip olmanın negatif etkileri ile karşılaşılması olasıdır. Bunun içinde düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Aynı zamanda dişlerde yıpranma sonucu ortaya çıkan renk değişimlerinin engellenmesi için evde doğal yöntemlerle diş beyazlatma yöntemleri de kullanılabilir.
Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
En sık kullanılan doğal diş beyazlatma yöntemi limonun karbonatla karıştırılarak dişlere uygulanmasıdır. Karbonata limon sıkılır karıştırıldıktan sonra diş fırçasına sürülür ve dişler fırçalanır. Ardından ağız iyice çalkalanarak karışım temizlenir. Bu karışımda limon yerine elma sirkesi de kullanılabilir. Düzenli olarak uygulandığı takdirde bu yöntem dişlerin parlaklığını geri kazanmasını sağlar. Ancak aşırı sık ve kontrolsüz uygulanırsa dişler için zararlı olabilir. Limonun asit etkisi karbonatla birleştiğinde dişlerde çizikler oluşturabilir. Bu durum uzun dönemde daha çok renklenmeye neden olabilir.
Uzmanlar diş beyazlatmada hidrojen peroksit kullanımını önerirler. %3’lk hidrojen peroksit uygulanması ile dişlerde gözle görülür bir etkiye ulaşılabilir. Bu yöntem için, İki tatlı kaşığı hidrojen peroksit, üç tatlı kaşığı karbonatla ve bir miktar tuzla karıştırılır. Harç kıvamı alana kadar karıştırılır ve dişler fırçalanır. Dişlerde 2-3 dakika bekletildikten sonra ağız çalkalanarak temizlenir.
Tuzla Doğal Diş Beyazlatma Yöntemi
Sofra tuzu kullanılarak da dişlerin kolayca beyazlatılması mümkündür. Diş fırçası ıslatılıp sofra tuzuna banıldıktan sonra dişler fırçalanır. Sofra tuzu dişleri beyazlatmasının yanı sıra dişlerde gün içerisine biriken zararlı bakterileri de temizler. Etkisi karbonat ile benzer olduğundan kontrollü uygulanmaması durumunda dişlerde zarara neden olabilir.
Muz Kabuğu İle Doğal Diş Beyazlatma Yöntemi
Dişlerin yapısında; magnezyum, kalsiyum ve fosfor bulunur. Dişin kendi doğasında bulunan bu elementlerin yanı sıra diş bakımı için uzmanlar tarafından önerilen potasyumun da içinde yer aldığı muz kabuğu diş sağlığı açısından çok yararlıdır. Bu yöntemde dişler fırçalandıktan sonra muz kabuğuyla ovulur. Daha sonra üzerinden macun bulunmayan bir fırça ile temizlenir.
Diş Beyazlatma Kalemi
Son zamanlarda diş beyazlatma kalemi kullanımında bir artış söz konusudur. Diş beyazlarla kalemi dişlerde bir beyazlama sağlamasına rağmen oldukça riskli bir malzemedir. Farklı markalarda ve farklı içeriklerle üretilen diş beyazlatma kalemleri dişlerde geri dönülemez sorunlara yol açabilir. Bazı ürünlerin çalışma mekanizması diş üzerinde bir illüzyon oluşturmasına buna bağlı olarak da dişin daha beyaz görünmesine dayanır. Ancak dişler üzerinde aşındırıcı etkiler de söz konusu olabilir. Bu nedenle en doğru olan diş hekimi ile irtibat içerisinde olarak karar vermek ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ürünleri tercih etmektir.
Diş beyazlatma kaleminin yaygın olarak kullanılmasının en önemli nedeni, kullanımının kolay olması, kolay temin edilebilen bir ürün olması ve kısa sürede sonuç vermesidir. Bununla birlikte diş beyazlatma kalemi kullanılırken fiğe tüm yöntemlerde olduğu gibi bazı noktalara özen gösterilmelidir. Diş beyazlatma kalemi içerisindeki materyal dişlere temas ettirilmemeli, uygulama dişler kuruyken yapılmalı, 18 yaşın altındaki kişiler ve hamileler tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca diş beyazlatma kalemi uygulanmadan önce dişler fırçalanmalı, dişlerin üzerinde yemek ve diğer artıklar olmadığından emin olunmalıdır.
Doğal Yöntemler İle Etkili Sonuçlar Alabilirsiniz
Doğal diş beyazlatma yöntemlerinden bir diğeri karbonat, tuz ve sirke ile uygulanır. Karbonat, tuz ve sirke bileşimi dişlerin yüzeyindeki renklenmeleri gidermeye yarayacak etkili bir diş beyazlatma yöntemidir. Bir bardağın içerisine bir çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı elma sirkesi ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Karışım macun kıvamına geldiğinde diş fırçası batırılır ve dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez bu yöntem uygulandığından dişler eskisinden daha beyaz bir görünüme kavuşur.
Karbonat yapısı gereği dişlerin beyazlamasını sağlayan maddelerden biridir. Tarçın ve ada çayı ise antibakteriyel görevler üstlenir, dişlerin ve diş etlerinin temizlenmesine yardımcı olurlar. Dişler fırçalandıktan sonra bir çay kaşığı ada çayı iyice ufalanır. Tarçın ve karbonatla karıştırılır. Diş fırçasıyla uygulandıktan sonra ağzın iyice çalkalanması gerekir. Tüm bu yöntemler evlerde kolaylıkla bulunan malzemeler ile uygulanabilse de daha önce de belirttiğimiz gibi sık uygulanma durumunda dişlerde zarara neden olabilirler.